Trabzon Atatürk Köşkü, Trabzon’un Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alan tarihi bir yapıdır. Köşk, 19. yüzyılın başlarında Trabzon eşrafından, ticaret ve bankerlik yapan Rum asıllı Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmıştır. Yapımına 1890’da başlanıp 1912’de tamamlanmıştır. Köşk, Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılan dört katlı bir binadır. Köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası; birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası; ikinci katta ise iki küçük oda bulunmaktadır.
Köşk, 1923’te mübadele sonrasında Hazine’ye devredilmiştir. 1930 yılında Trabzon İl İdaresi tarafından satın alınarak Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk adına temlik edilmiştir. Atatürk, Trabzon’a yaptığı üç ziyarette de bu köşkte ağırlanmış ve çok beğenmiştir. Atatürk’ün en önemli kararlarından biri olan mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararını da bu köşkte almıştır. Atatürk’ün ölümünden sonra köşk, vasiyetnamesinde yer almadığı için kız kardeşi Makbule Boysan’a intikal ettirilmiştir. Daha sonra ise Trabzon Belediyesi tarafından satın alınarak 1943 yılında Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Günümüzde bakım hizmetleri Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır.
Trabzon Atatürk Köşkü, şehrin merkezinden araç ile yaklaşık 5-10 dakika mesafede bulunmaktadır. Köşkün bahçesinde Atatürk’ün heykelinin yanı sıra çeşitli bitki ve ağaç türleri de görülebilir. Köşkün içinde ise Atatürk’ün kullandığı eşyalar, fotoğraflar, belgeler ve hediyeler sergilenmektedir. Köşk, haftanın her günü ziyarete açıktır.
Nasıl gidilir;
Atatürk Köşkü Trabzon merkezde bulunmakta olup ulaşım sıkıntısı yoktur. Trabzon Atapark tan Erdoğdu Mahallesi istikametin de araçla yaklaşık 6-7 dakikalık bir mesafededir. Trabzon’un en yüksek kısımlarından birinde bulunmaktadır. Ormanlık bir alanda bulunmakta olup önü tamamen açıktır, deniz neredeyse ayağınızın altındadır.
Köşkün bahçesinde kafeterya mevcut olup ağaçların arasında temiz bir hava ile çayınızı yudumlarken yorgunluğunuzu doyasıya atabilirsiniz.
Atatürk Köşkünün tarihçesi Kültür ve Turizm Bakanlığı sayfasından alıntıdır. Fotoğraflar bana ait olup, kaynak göstermek suretiyle fotoğrafları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.